Snickerdoodles!

by monikaharmonika

Image

Super mi je naziv ovih keksića – Snickerdoodles. Snickerdoodles! Snickerdoodles! Snickerdoodles!

Ako i vas, kao i mene, svako malo frustrira retardirani američki sustav mjernih jedinica onda se nadam da će vam barem malo olakšati život ovaj moj post. Naime, nekidan sam sa paketom bijele čokolade u ostavi krenula u potragu po Pinterestu za receptima  koji koriste upravo tu namirnicu i, naravno, ~ 85% recepata ima te neke čudne jedinice tipa “cups”, “ounces” itd. A da ne pričam o tim nekim čudnim namirnicama za koje nikad nisam čula i ne vjerujem da uopće postoje u ovom balkan-podnjeblju.
Uglavnom, ako ste se susretali sa “cups”-ima onda vjerojatno i znate da je to mjerna jedinica za volumen. Znači, američki ekvivalent za ono što ostatak svijeta mjeri u litrama. E sad… može li mi itko reći valjani razlog zašto bi se maslac (nerastopljeni) mjerio u litrama (tj. u “cups”-ima)? Za lakši život ostatka svijeta upravo iz tog razloga postoje online kalkulatori koji će vam izračunati odgovarajuću mjeru maslaca u gramima.

I tako ja sva isfrustrirana nađem jedan recept koji mi se činio izvedivim, preračunam malo mjere, vamo-tamo i napravim keksiće. Snickerdoodle keksiće. Po izjavama sustanara i gostiju, kao i količini njihove konzumacije, dalo bi se zaključiti da je izvedba keksića u mojoj interpretaciji doista ispunila nadmašila očekivanja 🙂

Prilažem kritički osvrt svog sustanara, prijatelja i životnog partnera Gorana P.(33):

Snickerdoodles su nadmašili očekivanja iz dva razloga. Prvi, jednostavniji, jest da je pokrov od cimeta puno bolji i ukusniji nego sam mislio. Obično se cimet umiješa u tijesto kolača ali Snickerdoodles imaju cimet s vanjske strane i to dodaje zanimljiv okus. Drugi, malo veći razlog, jest što je konzistencija Snickerdoodlesa takva da su mekši i “chewy” iznutra, a izvana imaju koricu koja je tvrda i hrskava. Dakle izgledaju kao obični keksi i može ih se držati u ruci bez da se zapackaju prsti, ali kad ih se zagrize iznutra se otkriva mekši slasni centar.
Snicekerdoodles – 5 / 5, would eat again. Pretty please.

Image

Pa, hajd’mo sad malo umaljati prstiće u tijesto!

Sastojci (u normalnim mjernim jedinicama):

  • 450g brašna
  • 250g šećera
  • 225 g maslaca
  • 2 jaja
  • Žlica ekstrakta vanilije ili one crne točkice iz pola mahune vanilije
  • Žličica soli
  • 1½ prašak za pecivo
  • 200g bijele čokolade
  • (ja sam dodala i dvije žlice soka limete i naribala koricu pola limete, no to uistinu nije nužno jer se na kraju niš ne osjeti :/)

Dodatno:

  • cimet i šećer u prahu za valjanje kuglica

Način pripreme:

Najprije umiksati maslac, šećer i jaja dok to sve zajedno ne liči na neku kremu. Nakon toga dodati sve ostale namirnice za tijesto, osim bijele čokolade i umijesti. E sad smijete dodati i bijelu čokoladu nasjeckanu na komadiće ili ako (blago vama) imate one suzice od bijele čokolade. Tako. Ispred sebe bi sad trebali imati osnovno tijesto za snikerdudlse i smijete raditi kuglice od njega! Prije nego ih poslažete po plehu, svaku kuglicu uvaljajte u cimet i šećer u prahu koje ste prethodno pomiješali zajedno. Dok ih stavljate na pleh (koji ste obložili papirom za pečenje) pazite da je dovoljno veliki razmak između kuglica – jedno 4-5 cm – jer će se kuglice rastopiti i jedna drugoj postati personal space invader.
Kuglice se peku 10 min na 180°C.
Možda će vam u trenu kad ih izvadite djelovati sirovi i premekani, međutim, samo ih ostavite da malo odstoje i oni će se za par minuta sami stisnuti.

To je to.
Slatke zalogajčiće vam želim!

M.

Advertisements